Ως βασικό μέρος της ιστορίας του παρελθόντος και της σημερινής μας οικονομίας, είναι σημαντικό να προωθήσουμε την τοπική μας κληρονομιά με θετικό και ελκυστικό τρόπο. Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μια στρατηγική μάρκετινγκ για την προώθηση της τοπικής κληρονομιάς για να επιτευχθεί αυτό.
Αφήγηση ιστοριών:
Η αφήγηση ιστοριών ήταν η μέθοδος μετάδοσης της ιστορίας και των παραδόσεών μας πολύ πριν από την ανάγνωση και τη γραφή. Οι αφηγήσεις υπάρχουν σε όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις εποχές και αποτελούνται από χειρονομίες καθώς και από τη φωνή. Η παράδοση της αφήγησης ποικίλλει από τόπο σε τόπο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση τραγουδιών, ποιημάτων και ομοιοκαταληξίας. Αν και η τέχνη της αφήγησης χρησιμοποιείται για την ενημέρωση, πολλές ιστορίες που λέγονται με αυτόν τον τρόπο δεν είναι πραγματικά σωστές, καθώς δίνεται έμφαση στην ψυχαγωγία στην πολιτιστική αφήγηση και συχνά βασίζεται σε μύθους, θρύλους και θρύλους. Οι “Seanchaí” ήταν οι παραδοσιακοί φύλακες των ιστοριών στην Ιρλανδία και ταξίδευαν σε όλο το νησί για να απαγγείλουν τις ιστορίες τους, καθώς και για να διαδώσουν τα τοπικά νέα. Οι αφηγήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην Ιρλανδία σήμερα για την προώθηση της τοπικής κληρονομιάς και των εθίμων, ενώ οι ξεναγήσεις για ψυχαγωγία αποδεικνύονται πολύ δημοφιλείς στους τουρίστες.
Για περισσότερα παραδείγματα της αφήγησης ιστοριών ως μεθόδου μεταβίβασης πολιτιστικών παραδόσεων, επισκεφθείτε το National Geographic.
Τα τοπικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να σημαίνουν πολύ περισσότερα από τη διατήρηση και προστασία αντικειμένων του παρελθόντος. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, το έργο του Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιλαμβάνει την ενθάρρυνση των τοπικών κοινοτήτων να αναλάβουν την ευθύνη και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της κληρονομιάς τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικά τα έργα που θα ενισχύσουν την τοπική κληρονομιά και έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονήσουν παραμελημένες περιοχές. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στην παροχή ευκαιριών στους κατοίκους της περιοχής να “επανεξετάσουν, να αναμετρηθούν και να ερμηνεύσουν εκ νέου την κληρονομιά τους”. Τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση του ανήκειν στις τοπικές περιοχές και να προσδώσουν στους κατοίκους ένα αίσθημα υπερηφάνειας μέσω της αυξημένης συμμετοχής. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει ότι οι ντόπιοι θα προωθήσουν την κληρονομιά τους με διάφορους τρόπους, όπως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και από στόμα σε στόμα.
Το να γίνετε γνωστοί για μια συγκεκριμένη συναρπαστική εκδήλωση που πραγματοποιείται σε μια καθορισμένη χρονική στιγμή κάθε χρόνο μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να βάλουν ορισμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο χάρτη και να προσελκύσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το Ρίο ντε Τζανέριο είναι διάσημο για το φεστιβάλ Mardi Gras που διοργανώνεται κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή, ενώ το Oktoberfest διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Γερμανία και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Το Kells, μια μικρή πόλη στην κομητεία Meath της βορειοανατολικής Ιρλανδίας, είναι διάσημο για τις πολιτιστικές παραδόσεις του και τα πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι υψηλοί σταυροί, το Spire of Lloyd (ο μοναδικός φάρος της Ιρλανδίας στην ενδοχώρα) και το βιβλίο του Kells, το οποίο χρονολογείται από το 800 μ.Χ. Εκτός από αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τα αντικείμενα, το Kells είναι επίσης γνωστό για τις ετήσιες εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Τέτοιες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τους ετήσιους αγώνες δρόμου, όπου οδηγοί και λάτρεις των μοτοσικλετών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Kells για αυτή τη σειρά αγωνιστικών αγώνων, και το ετήσιο φεστιβάλ Hinterland, το οποίο επικεντρώνεται στην εθνική και τοπική τέχνη, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Εκδηλώσεις όπως αυτές μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για την τοπική κληρονομιά και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Η βιωσιμότητα επικεντρώνεται στη διατήρηση, η οποία είναι η αποστολή των περισσότερων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς που στοχεύουν στη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας. Η ευαισθητοποίηση των τουριστών και των ντόπιων για τη βιωσιμότητα και η ενεργή εφαρμογή της μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κληρονομιά. Η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών όχι μόνο θα ενισχύσει την τοπική κληρονομιά που προσπαθείτε να προωθήσετε, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών και να προσελκύσει θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Στον σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι είναι πιο ηθικοί και φροντίζουν περισσότερο για την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος και όλων των κατοίκων του και τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη σε μέρη που μοιράζονται παρόμοιες αξίες και πεποιθήσεις.
Ένα από τα καλύτερα μέσα μάρκετινγκ είναι η από στόμα σε στόμα επικοινωνία. Θέλουμε οι πελάτες μας να μοιραστούν τις θετικές εμπειρίες τους από την τοπική μας κληρονομιά με άλλους και να διαδώσουν τη φήμη μας. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να παρέχουμε στους επισκέπτες μόνιμες αναμνήσεις. Για παράδειγμα, η χρήση της αφήγησης ιστοριών στις ξεναγήσεις θα τις κάνει πιο αξιομνημόνευτες ή το να τους επιτρέψουμε να βιώσουν τον πολιτισμό και την ιστορία θα δημιουργήσει μόνιμες εντυπώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η συμμετοχή των τουριστών σε μια ιστορική αναπαράσταση με την οποία η εμπειρία δημιουργείται γι’ αυτούς (π.χ. – οι δίκες μαγισσών του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη ή η εμπειρία των Βίκινγκ στη Νορβηγία). Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν μόνιμες αναμνήσεις, τις οποίες μπορούν να μοιραστούν με άλλους – γνωστό ως βιωματικό μάρκετινγκ. Η ικανοποίηση των πελατών θα εγγυηθεί καλή προώθηση τόσο για την τοπική κληρονομιά όσο και για τις επιχειρήσεις.